Exchange ervaringen

Brigitte in Uppsala

RECAP ZWEDEN – Brigitte de Kok

Inmiddels ben ik na 5 maanden in Zweden weer terug in Nederland. Mijn blogcarrière had ik van tevoren wat spectaculairder voor ogen, maar daar is uiteindelijk minder van terecht gekomen. Wél een goed teken want ik heb het enorm naar m’n zin gehad dat mijn dagen allemaal opgevuld waren! Wat ik wel 22 weken heb volgehouden is een weekvlog voor vrienden en familie. Met mijn vlog kon ik ze zo al die tijd op de hoogte houden van mijn avonturen. Mocht je ook naar Uppsala gaan op exchange en daar graag wat van willen zien, stuur me dan even een berichtje!

 

Om de blogposts af te sluiten deel ik in deze blog graag wat hoogtepunten van mijn semester in Uppsala. Zoals ik in mijn eerste blogpost beschreef wilde ik naar Zweden om te leren over het onderwijssysteem, maar ook het land ontdekken. Op drie manieren heb ik dat gedaan en dat waren dan ook gelijk een van de hoogtepunten van de 5 maanden.

Hoogtepunt 1: Dagtripjes

Gedurende de vijf maanden ben ik op meerdere dagtripjes geweest. Net als in Nederland heeft Zweden ook een goed netwerk van openbaar vervoer. Met de bus of trein naar een andere stad was super makkelijk. De steden waar ik vanuit Uppsala naartoe ben gegaan waren: Sigtuna (in de zomer en in december nog een keer voor de kerstmarkt), Stockholm, Gävle, Öregrund. Voor wie de televisieserie kroongetuige kent, dat speelt zich af in Öregrund.

 

Hoogtepunt 2: Roadtrip westkust

Een van de vriendinnen die ik in Zweden heb leren kennen was al vaker in Zweden geweest en vertelde over hoe mooi het is aan de westkust. Met onze Nederlandse vriendinnengroep hadden we daarom het plan bedacht om een roadtrip langs de westkust te maken. Onze roadtrip startte in Göteborg, hier gingen we heen met de trein zodat we die kilometers niet hoefden te rijden. Na een dag in Göteborg en een nachtje in een hostel huurden we de volgende dag in Göteborg twee auto’s. Met deze auto’s hebben we drie dagen rondgereden langs de kust. Met de muziek aan in de auto genoten we van alle mooie uitzichten en stopten we bij veel plekken langs de kust. Onderweg hadden we twee airbnb overnachtingen waar we gezellig konden koken met elkaar en spelletjes konden spelen. Ik wilde graag de zee inspringen dus met twee anderen zijn we één van de avonden met -1 graden buiten en een watertemperatuur van 4 graden het water ingerend. De route die wij genomen hebben (en zeker aan te raden is) is via Marstrand, Skärhamn, Hunnebostrand, Fjällbacka (hier hadden we een overnachting), Grebbestad, Strömstad  (hier hadden we een overnachting), Oude Svinesundbrug, Trollhättan. Met de auto mochten we niet Noorwegen inrijden maar op de Oude Svinesundbrug hebben we toch even met onze voeten in Noorwegen gestaan.

 

Hoogtepunt 3: Lapland

Al voordat ik me had aangemeld om te studeren in Zweden stond een trip naar Lapland hoog op mijn bucketlist. Vanuit Zweden naar Zweeds Lapland reizen had ik dan ook al gelijk vanaf het begin van mijn uitwisseling op mijn lijstje staan. Al in het begin van het semester waren er veel andere internationals met dezelfde wens, dus al begin september boekte ik met dezelfde groep Nederlandse meiden via een reisorganisatie een reis naar Lapland. Dezelfde reis boekten ook andere internationals uit onze vriendengroep, dus met een grote gezellige groep zouden we afreizen naar Lapland. We hebben even moeten wachten op deze reis maar in de kerstvakantie was het dan zo ver. Met de reisorganisatie timetravel reisden we met een busrit van rond de 20 uur naar Björkliden in Zweeds Lapland.

Via de reisorganisatie was er een heel programma wat we gevolgd hebben. We hebben artic skills geleerd, gelanglauft, met sneeuwraketten een avondwandeling door de sneeuw gemaakt, naar een rendierenboerderij geweest en op een husky slee gezeten. We zouden ook nog een dag naar Noorwegen gaan, dit kon helaas door de covid restricties niet doorgaan. We zijn toen naar Abisko national park geweest en hadden de middag vrij. Die middag was ik met een groepje gaan lopen en tijdens de wandeling kwamen we iemand op een sneeuwscooter tegen. Ik dacht ik probeer een lift te regelen en die kregen we. Achterop de sneeuwscooter werden we zo naar een enorm uitgestrekt besneeuwd meer gereden. Dit was mijn lievelingsmoment van Lapland. Achterop de sneeuwscooter was echt geweldig en we kwamen op een prachtige plek uit. Hoe leuk een georganiseerde reis ook is voel ik me dan wel echt een toerist en deze middag waren we even geen toeristen. Als kers op de taart hebben we de laatste avond (wat ook nog eens oudjaarsavond was) het noorderlicht gezien.

 

Na deze fantastische reis naar Lapland zat het semester er bijna op. Helaas hadden we op de terugreis in de bus bijna allemaal covid gekregen, dus de laatste week in Uppsala was in quarantaine. Hoe jammer dat ook was, was ik vooral blij dat we toen pas covid hadden gekregen en we niet eerder al plannen hadden moeten annuleren. Inmiddels ben ik weer terug in Utrecht en eigenlijk was ik heel snel weer gewend hier. Ik ben weer terug in m’n kamer die ik onderverhuurd had, heb m’n vrienden en familie allemaal weer gezien en verheug me om weer vakken in Utrecht te volgen. De vriendengroep met Nederlandse meiden die ik in Zweden heb leren kennen wonen allemaal in Utrecht, dus die hoef ik gelukkig niet te missen! En de andere internationals die ik heb leren kennen zie ik hopelijk ooit nog een keertje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *