Exchange ervaringen

Romy in Bergen

Bed Bugs, Tromsø and Crutches

Daar ben ik weer!

Het is alweer eventjes geleden dat ik een blog schreef dus het werd wel weer eens tijd. Afgelopen weken is er namelijk van alles gebeurt hier.

Gelukkig zijn alle deadlines voor Utrecht allemaal achter de rug, nu alleen nog mijn cijfer afwachten van het tentamen. Ik heb inmiddels wel al mijn paper teruggekregen en die heb ik gehaald met een 7.5! Ook zijn mijn colleges hier langzamerhand begonnen. Ik heb één intro-college gehad van Behaviour en die zal volgende week echt van start gaan. Mijn andere vak over Poverty start pas in april dus dat duurt nog eventjes. De introductiecursus in de Noorse taal is wel al van start gegaan en daar heb ik nu drie keer per week colleges van, wat ik overigens echt onwijs leuk vind! Het is heel anders als Nederlands, maar toch zijn een aantal dingen ook wel goed herkenbaar. Ik ben in ieder geval heel blij met de keuze om dit te gaan volgen, zo kan je toch kleine dingen als teksten in de bus of in een winkelcentrum begrijpen.

Natuurlijk draait het hier niet alleen maar om alles op de uni (natuurlijk wel voornamelijk, want dat is tenslotte waarom ik hier ben), maar daarbuiten gebeurt ook van alles. Inmiddels al heel wat hikes gedaan en veel van Bergen gezien. Ook al aardig wat gezellige avondjes achter de rug en veel meegemaakt met iedereen. Zo ben ik samen met Annika Løvstakken op gelopen en heb ik zelf ook aardig wat wandelingen gemaakt rondom Fantoft.

Het gaat hier natuurlijk niet alleen maar positief, je merkt ook wel dat het soms heel lastig is om in het buitenland te zitten. Zo is er helaas iemand overleden in de afgelopen periode en dan is het toch wel moeilijk om niet bij iedereen in Nederland te zijn, maar hier te zitten. Gelukkig bestaat er zoiets als Face Time wat ervoor zorgt dat je er dan toch een beetje bij bent. Daarnaast kreeg ik allemaal rode plekjes op mijn armen uit het niets waar ik geen idee van had wat het zou kunnen zijn. Uiteindelijk kreeg ik daar ook nog een allergische reactie op dus toch maar naar de dokter geweest. Nou bleken er in de verdieping boven mij bedwantsen te zijn, dus toch maar laten checken of dat ook niet bij mij het geval was. Gelukkig konden ze bij mij in de kamer niets vinden, maar helaas wel in Jana’s kamer. Uit voorzorg is mijn kamer ook onder handen genomen. Ik moest dus alles, werkelijk echt alles, van papier tot sportkleding in grote zakken doen en dan zou het voor 5 dagen in een hele grote vriezer van -30 gaan. Daar zat ik dan vijf dagen lang zonder spullen. Gelukkig was dit een reden om even te gaan shoppen. Mijn kamer zelf is ook helemaal onder handen genomen en inmiddels heb ik ook een nieuw bed. Ik ben in ieder geval erg blij dat dit allemaal achter de rug is.

Vlak na dit allemaal stond mijn eerste tripje op de planning! Ik ging namelijk naar Tromsø voor vijf daagjes. Tromsø ligt helemaal in het noorden van Noorwegen en het was daar dan ookaardig koud. We (Jana, Nina, Solène, William en ik) vlogen op donderdag heen en hebben toen een beetje de stad bekeken. Op vrijdag hadden we een auto gehuurd en hebben we de hele dag door de omgeving gereden. Wat ontzettend mooi is Noorwegen, echt ongelofelijk. Als kers op de taart zijn we in de avond richting het westen gereden richting de zee en hebben we daar het noorderlicht gezien. Mijn dag kon niet meer stuk natuurlijk! Op zaterdag zijn we Tromsø in geweest en hebben we een tripje voor zondag geboekt. We zijn over de grote brug gelopen richting de meest noordelijkste kerk ter wereld en de kabelbaan die ons boven op de berg bracht. Adembenemend, echt waar. Hier hadden we ook weer onwijs veel geluk en hebben we zowat de hele avond mogen genieten van het Noorderlicht! (die bevroren billen waren dat echt wel waard haha). Op zondag ben ik eerst zelf, aangezien ik de enige persoon was die op tijd haar bed uit kwam, een rondje gaan lopen richting de Botanic Gardens en de universiteit in Tromsø. In de middag was er een rendierenrace die er 1x per jaar is, hadden wij even geluk! Daarna zijn we bij een typisch Noors restaurant gaan eten en daar heb ik walvis genomen. Het is een hele gekke smaak. Het heeft de structuur en ziet eruit als vlees, maar het proeft naar vis. Vervolgens hadden we voor die avond een activiteit geboekt. We gingen namelijk rendier sleeën onder de sterrenhemel. Het viel sleeën zelf viel helaas een beetje tegen, maar de sterrenhemel en het Noorderlicht waren echt geweldig! Op maandag hebben Solène en ik een wandeling gemaakt in het bos achter de stad en daarna was het helaas alweer tijd om terug te vliegen naar Bergen.

Op maandagavond begon het echte leven al meteen weer. Ik had namelijk gesolliciteerd voor de rol als Social Eramsus Coordinator bij ESN (Exchange Student Network) en ik ben daarvoor gekozen. Ik zit dus in het bestuur van dit semester en ik ben verantwoordelijk voor al het vrijwilligerswerk en de goede doelen acties die wij organiseren en opzetten. Tot nu toe vind ik het superleuk en erg leerzaam! Ik heb binnenkort een tripje met ESN en dat zal een weekend vol workshops en alles zijn, ik ben benieuwd. Nog maar net een uurtje terug van het vliegveld en er stond alweer een vergadering geplant met mijn commissie. Op dinsdag meteen weer naar de Noorse les en in de avond gingen we de stad in. Wat een onwijs leuke avond was, eindigde helaas iets minder.. Ik, met mijn onoplettendheid in combinatie met aardig wat glaasjes gin-tonic en een gezellig gesprek, miste namelijk een afstapje. Ik weet zelf niet meer precies hoe het gegaan is, het enige wat ik weet is dat ik nu een enkel heb die enorm dik is en dat ik voorlopig even met krukken loop. Dit is natuurlijk even keihard balen, maar ik ga de komende dagen zoveel mogelijk rust nemen en zo min mogelijk doen. Natuurlijk heb ik bepaalde verplichtingen zoals morgen, ik moet namelijk een presentatie gaan geven over wat Social Erasmus precies is en mensen overtuigen om ook vrijwilligerswerk te doen voor ons. Ik hoop in ieder geval dat de zwelling snel afzakt, want ik krijg volgende week donderdag heel leuk bezoek!

Dit was dus weer even een update vanuit bed met mijn voet omhoog..

Heel veel liefs vanuit Noorwegen xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *