Logo Universiteit Utrecht

Exchange ervaringen

Dorien in Wenen

Dorien in Wenen

Sinds anderhalve week woon ik in het wonderschone Wenen. Wat een prachtige stad, ongelofelijk. In elke straat waar je loopt zie je fantastisch mooie gebouwen: genieten! Na 10 dagen heb ik al een hoop gedaan, ik begin gewoon maar bij het begin!

Maandag – ’s Ochtends om 10 uur vertrok mijn vliegtuig vanuit Eindhoven! Na afscheid nemen van de boyfriend en di papi en mami begon mijn avontuur dan ‘echt’. De vlucht duurde niet lang (1h 45 min) en voor ik het wist had ik mijn koffers alweer te pakken. Met één grote koffer, één handbagagekoffer en een handtas vond ik missie inpakken geslaagd! Tip: pak een ÖBB train (+-4 euro) in plaats van de CAT (+- 17 euro)!  Op een metrostation in de buurt van mijn nieuwe huis stond mijn huisbaas me op te wachten, erg aardig. Het huis zag er net zo mooi uit als op de foto’s en de kamer is inderdaad erg groot en ruim! Samen met de huisbaas het papierwerk gedaan zodat ik me de volgende dag kon gaan melden bij de gemeente. Ik heb twee Franse huisgenootjes, één spreekt redelijk goed Engels en de ander heeft er iets meer moeite mee. Ze nodigden me gelijk uit voor een drankje met wat van hun vrienden en vervolgens hebben we samen gegeten. Mijn wekker ging deze ochtend om kwart voor 5, dus ik lag na het eten redelijk op tijd in bed.

Dinsdag – In de ochtend naar het gemeentekantoor gelopen om me hier aan te melden, dat moet omdat ik hier langer dan 3 maanden zal verblijven. Dit duurde gelukkig niet zo lang en ging soepel. Vervolgens eindelijk de ‘echte’ stad in! Ik had geen plan, slechts één plek (Palmenhaus) waar ik graag heen wilde voor een kopje koffie én mijn eerste stukje Sachertorte! Heerlijk van genoten, wat aan mijn Duits gewerkt (enige keer to be honest) en toen maar de stad in! Sad fact: mijn cliché lonely planet vergeten, dus niet echt een idee wat ik verder zou gaan doen deze dag. Ik ben een beetje rond gaan lopen, kwam op een dure winkelstraat uit en liep vervolgens tegen een kerk aan met een fantastisch mooi dak (Stephansdom)! Ik ben even langs de Universiteit gegaan om mijn ESN-kaart te kopen, hiermee krijg ik korting op van alles en nog wat en vooral activiteiten! Na een dag vol verdwalen en nieuwe indrukken terug naar de Billrothstraße, wat voor mezelf gekookt en eventjes met het thuisfront gebeld. Slaap lekker!

Woensdag – In de ochtend lekker rustig aan gedaan, steeds een beetje meer mijn koffers aan het uitpakken en deze kamer mijn eigen plekje aan het maken. Dinsdagavond een lijstje gemaakt met wat ik graag wilde zien en doen deze week, hier wat dingen uit gepakt zodat ik iets meer een ‘plan’ had en me misschien wat minder verdwaald voelde. Dit werkte gelukkig goed! Ik ben eerst met de metro naar Karsplatz gereisd, heb heerlijk over de Naschmarkt gestruind (een multiculturele markt met vooral fooood). Vervolgens ben ik naar MuseumQuartier gelopen, wederom fantastisch mooie gebouwen en pleintjes met relax-spots. Hier heerlijk mijn broodje en banaan gegeten, in de zon gezeten (het was een heerlijk warme dag -> 18 graden) en na een uurtje verder gegaan richting het Hundertwasserhaus. Dit is een kunstwerk, ik heb alleen de buitenkant bekeken maar het was leuk om even te zien. Vervolgens stond het Praterpark op mijn lijstje, een park met meer dan 250 attracties: een hele grote kermis dus eigenlijk! Ondanks dat ik de dag in mijn eentje doorbracht had het park zo veel sfeer dat het er erg gezellig was. De afsluiter was bij Schweizerhaus, waar ik een fijne Paulaner Weißbier gedronken heb. Funfact: als je een biertje bestelt, krijg je automatisch een halve liter! ’s Avonds heb ik snel mijn restje van dinsdag opgegeten, want er stond nog wat leuks op het programma! Via een ESN-facebookgroep is er een ESN-whatsappgroep aangemaakt, en iemand van die groep had het idee om een biertje te gaan drinken in een bar in de stad. Een Nederlands meisje dat letterlijk om de hoek woont stuurde een berichtje om samen die kant op te gaan. Hier heb ik aan tafel gezeten met een groep meiden vanuit allerlei verschillende landen: Denemarken, Turkije, Finland, Taiwan, Polen en mijn praktisch buurvrouw Anne uit Nederland. We hebben nummers uitgewisseld en afgesproken om de volgende dag naar ‘ESN Stammtisch’ te gaan. Leuk om eindelijk internationale studenten te ontmoeten!

Donderdag – Vandaag met Emy uit Utrecht afgesproken! We hebben elkaar één keer gezien tijdens de pre-departure meeting en daarna via de app contact gehouden over allerlei regeldingetjes: dat was erg fijn. Zij heeft in september een taalcursus gedaan in Wenen en kent de stad al een beetje beter. We zijn naar Schloss Schönbrunn gegaan, een paleis in de buitenring van de stad. Fantastisch lekker weer en een geweldig uitzicht over het paleis en de stad! Daarna lekker samen geluncht en vervolgens afscheid genomen. Mijn huisgenootje is vandaag jarig en ze heeft me uitgenodigd voor een drankje in Rooftopbar Lamée. Ontzettend chique met een fantastisch uitzicht. Zij is hier al sinds september en zit op een andere universiteit hier. Het was erg leuk om haar internationale friends te ontmoeten. Vervolgens ben ik naar het ESN event gegaan. Stammtisch betekent eigenlijk gewoon borrelen in een bar. Dat was zo gezellig, dat we met de groep meiden van de vorige dag nog even door zijn gegaan naar twee ander pubs om een dansje te wagen. Door de weeks rijden de metro’s en trams tot ongeveer middernacht, daarna rijden er nachtbussen. Je kunt natuurlijk ook voor een Uber gaan. Dat laatste heb ik met Anne gedaan en met een voldaan gevoel na een gezellige nacht ben ik snel in slaap gevallen.

Vrijdag – De dag van mijn oriëntatie op Universität Wien! Veel nieuwe informatie kreeg ik eigenlijk niet, maar wel mijn studentenkaart! Na een klein uurtje stonden we alweer buiten, en ben ik met Anne en Lex (een Tilburgse student) mijn eerste wienerschnitzel gaan eten. Ik kwam er later achter dat je een wienerschnitzel alleen zo mag noemen wanneer het gemaakt is van kalfsvlees, dus eigenlijk telt het nog niet. Bij het restaurant serveerden ze Sturm, een zoetige wijn die een beetje smaakt naar een mix van appelsap en prosecco! Dat hebben we natuurlijk even uitgeprobeerd! Hierna heb ik de Mariahilferstraße overgelopen: de grootste winkelstraat van Wenen! Na een tijdje kwam ik een grote markt tegen op rechts en ben ik die afgelopen. Na het stapavontuur van gister vandaag maar lekker op tijd naar bed.

Zaterdag – Mijn huisgenootje kwam vragen of ik het leuk vond om misschien samen naar de Flohmarkt (rommelmarkt) te gaan, lekker spontaan en erg gezellig! Heel veel rotzooi, maar erg leuk om te zien. Hierna richting de universiteit, waar ik met mijn buddy afgesproken had. Via de ESN ben ik aan haar gelinkt. Ze studeert hier ook sociologie (wat ik hier ook ga doen) en heeft mee het hoofdgebouw van de universiteitsbibliotheek laten zien. Ik weet nu ook waar in de buurt van de uni ik de lekkerste koffie kan halen (CoffeePirates) en we hebben een stuk langs de Donau gelopen. De middag afgesloten met een biertje samen aan de Donau. Vervolgens ben ik naar mijn ESNgirls gegaan, hebben we samen een hapje gegeten om vervolgens naar het Praterpark te gaan met elkaar. Hier is het Wiesnfest in volle gang: een eigen versie van het Duitse Oktoberfest. Met twee vriendinnen uit Nederland (Hannah en Tessel), één collega en vrienden uit Wenen van Tessel en mijn nieuwe vriendin Anne hebben we voor 13 oktober kaartjes! Je kunt de area gratis in, maar voor de tenten waar de daadwerkelijke muziek is moet je dus kaarten hebben. Deze zaterdag hebben we even sfeer geproefd, daarna in een reuzenrad geweest in het attractiestukje van Prater en vervolgens weer dansjes gewaagd in Prater Dome. In het weekend rijdt het openbaar vervoer wel 24 uur, dus we konden met de subway naar huis!

Zondag – Heb ik even flink uitgeslapen. Op zondag houden de fransen cleaning day, wat inhoudt dat het hele huis schoongemaakt wordt; keuken, badkamer, toilet en ook de eigen kamers. Na anderhalf uur was het huis, inclusief mijn eigen kamer, helemaal schoon en fris. Ik ben zo ontzettend blij met dit huis omdat ik a) veel ruimte heb, b) we hebben een vaatwasser en c) we hebben een bad! ’s Middags niet veel ondernomen, ’s avonds vond het eerste event van de ESN welcome week plaats: een welcome dinner. Een groot deel van de meiden had zich er ook voor aangemeld, en tijdens het eten hebben we weer nieuwe meiden ontmoet om de groep een beetje uit te bereiden! Het is heel leuk om te zien hoe open internationale studenten zijn! Ik merk ook dat het Engels praten me gelukkig erg goed afgaat, het gaat zo automatisch dat Anne en ik bijvoorbeeld soms Engels tegen elkaar aan het praten zijn. Lekker cliché haha maar wel erg grappig. Met volle buikjes terug naar huis. Ik woon aan het begin van het 19e district en het restaurant was helemaal in het noorden, richting het einde van het 19e district. Hier zijn veel wineyards te vinden, leuke en mooie omgeving om te zien!

Maandag – Ik ben al een week in Wenen en de tijd vliegt voorbij. Vandaag ga ik naar het Sprachenzentrum van de Universiteit om te kijken of ik een Duits cursus kan doen. Ik krijg gelijk een plaatsingstest en ben tevreden met mijn resultaat: ik mag in een A2/2 groep lessen gaan volgen! Ik heb gekozen voor een trimestercourse, een cursus van 9 weken. Deze start volgende week woensdag, maar leergierig als ik ben (haha) heb ik wel gelijk maar even het boek aangeschaft. Op naar de volgende Weense specialiteit die ik graag wilde proeven: Apfelstrudel! Google vertelde me dat ik in Café Eiles aan het juiste adres was voor dit lekkernijtje en yes that’s right. In de middag gaf de ESN een presentatie van wat zij allemaal voor ons in petto hebben komend semester en een rondleiding door het gebouw. Hierna ben ik met een deel van de meidengroep gaan eten en zijn we uiteindelijk in club Loco beland, waar de cocktails belachelijk goedkoop zijn (19-20u 0.50 cent en vervolgens elk uur een euro duurder, tot 10, daarna blijven ze 3.50). Hier hebben we ons goed vermaakt en voordeeltje was dat het tien minuutjes lopen is vanaf huis! Het is erg relaxed om dichtbij bekenden te wonen, zodat je eigenlijk nooit echt alleen naar huis hoeft ’s nachts.

Dinsdag-  Mijn lessen op de universiteit beginnen pas volgende week, waardoor ik nog wat meer tijd heb om de stad te verkennen. Om half 3 ’s middags zou er een walking tour starten waar ik met mn buuf heen zou gaan op aanraden van andere meiden van de groep. Helaas waren we ietsjepietsje te laat: geen groep te bekennen. Toen zijn we naar Café Central gegaan. Hier kwamen vroeger erg intellectuele mensen, bijvoorbeeld Mozart. Wederom een fantastisch mooi gebouw met een erg mooi plafond. Er was een rij om binnen een plekje te krijgen, maar we hadden alle tijd en hebben een lekker kopje koffie met gebakje gegeten, feest. Omdat we naar het Wiesnfest gaan binnenkort hebben we zo’n jurkie nodig, ook wel een Dirndl genoemd. Deze jurken kosten nieuw vanaf de 200 euro, maar op aanraden van Anne’s tante zijn we naar een tweedehands winkel gegaan. Deze middag zijn we allebei geslaagd en dus helemaal klaar voor volgend weekend! Eind van de middag had ik een welkomstmeeting op de faculteit van Sociologie. Emy en mijn buddy kwamen ook, dus dat was gezellig. ’s Avonds heb ik snel een pizza in de oven gestopt want om half 9 kwam de groep meiden + hier en daar en flatmate voor wat pre-drinks! Mijn kamer omgetoverd tot een kippenhok, maar het was tot na 12en erg gezellig. Omdat ik wat moe was besloot ik niet mee te gaan naar TravelShack, één van de stamkroegen van ESN. Dat komt vast nog komende tijd 🙂

Woensdag – Heb ik in de ochtend lekker rustig aan gedaan, en zijn we ’s middags met ESN meegegaan naar paleis Schönbrunn. Ik was hier met Emy al geweest vorige week, maar het is zo ontzettend mooi dat ik met veel plezier nog een keer ging (en met alle liefde straks m’n visitors ook meeneem!). Na regen in de ochtend hadden we gelukkig zonneschijn in de middag. Met een groot deel van de groep meiden hebben we de middag doorgebracht op de heuvel met het fantastische uitzicht. Hierna ben ik met 5 meiden iets gaan eten bij Der Wiener Deewan, een pakistaans restaurant waar je zelf bepaalt hoeveel je voor je eten betaalt. Hier zitten enorm veel studenten en het eten was onwijs lekker! Het is fantastisch om hier in Wenen te zijn, de stad is heel mooi en ik heb ondertussen al een hoop leuke mensen ontmoet! Al die indrukken kosten wel veel energie, en omdat er nog veel leuke dingen op het programma staan voor komende week geniet ik vanavond van een rustig avondje thuis, en ik moet zeggen dat dat ook wel even lekker is.

 

Tschüß! Dorien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.