Logo Universiteit Utrecht

Exchange ervaringen

Dorien in Wenen

Van uitstel komt… een late blog

Ondertussen telt het nieuwe jaar al 23 dagen en is er sinds ik voor het laatst geschreven heb ontzettend veel gebeurd! Leuke tripjes buiten de stad, heel veel kerstmarkten, leuke bezoekjes van lieve vrienden en familie, zelf alweer een weekendje in Nederland geweest, bijna tentamens en ik ben een fantastische terugreis aan het plannen. Pak je kopje koffie er maar bij..

November – Budapest & de eerste kerstmarkten

Nadat ik voor de laatste keer schreef heb ik mijn koffers ingepakt en ben ik met vier vriendinnetjes naar Budapest vertrokken voor een weekendje. Ik was hier al één keertje geweest een aantal jaar geleden, maar alsnog veel nieuwe dingen gezien en gedaan! Overdag sightseeing en ’s avonds zijn we met een groep mensen uit het hostel wezen stappen. Ook hebben we een dagje doorgebracht in de thermal baths van Budapest, heerlijk ontspannend!

In Wenen zijn rond half november de eerste kerstmarkten geopend. De ietwat alternatieve kerstmarkt in het Museumsquartier heeft mijn lieve vriendinnetje Eli (die met haar moeder een weekendje naar Wenen kwam) en mij veel lekkere gluhwinetjes en twee ontzettend gezellige avonden bezorgd! Met mijn collega Lonneke, die twee weken later een weekendje overkwam vanuit Bratislava, hebben we de kerstmarkten bij het Rathaus en bij Schönbrunn meegepakt! Een hele goede manier om lekker in de stemming van de feestdagen te komen!

December – Bezoek, Croatia trip, Ski trip, bezoek, bezoek en nog meer bezoek!

 

Het eerste weekend van December kwamen mijn lieve oud huisgenootjes van de Enny langs. Dit was het eerste weekend dat het echt flink koud was in Wenen en waarin er zelfs sneeuw viel. De tour door de stad staakte na kerstmarkt nummer drie bij Karlsplatz, omdat we na elk beetje buiten zeker diezelfde tijd binnen nodig hadden om een beetje op te warmen.

Het weekend van 6 tot en met 9 december ben ik met twee vriendinnetjes mee geweest op een trip naar Kroatië, georganiseerd door ESN. We zijn donderdagavond begonnen met rijden van Wenen naar Split en kwamen daar vrijdagochtend aan. Een lekker ontbijtje stond ons te wachten in een restaurantje in de stad. Vervolgens kregen we een tour door de stad en hadden we de rest van de dag aan onszelf. We hebben hier eind van de dag aan de haven eenfantastische zonsondergang gezien!

De volgende dag gingen we vroeg op (5:00) om met de bus naar de Plitvice Lakes te rijden. Een half uur voor aankomst begon het onwijs te sneeuwen, wat resulteerde in een wandeling langs de meren welke compleet omgetoverd waren tot winterwonderland. Na de meren zijn we doorgereden naar Zagreb. Ons hostel had een welkomstdrankje klaarstaan, het eten was voor ons geregeld en we hebben een gezellige avond gehad! De volgende dag kregen we een rondleiding door Zagreb en hadden we vrije tijd om even lekker te winkelen. Aan het einde van de middag keerden we weer terug naar Vienna.

Na de Kroatië trip was het tijd voor mijn Duits prüfung! Na negen weken Duitse taalcursus zat het er bijna op en hadden we de laatste week twee dagen tentamens. De eerste dag hadden we lezen, schrijven en grammatica, de tweede dag hadden we mondeling. Met een ‘zeer goed’ heb ik mijn A2/2 certificaat gehaald! Leuk nieuws voor het thuisfront haha. Dit na ons mondeling met een deel van de cursusgroep gevierd op, jawel, de kerstmarkt op de campus van de Universiteit! In december is heel Wenen eigenlijk één grote kerstmarkt, maar dat zelfs de universiteit er een heeft had ik niet verwacht. Na flink nadenken ziet mijn top drie kerstmarkten er als volgt uit:

  1. Rathaus: Omdat het gebouw prachtig is bij blauwe lucht en vooral in het donker! Het is wat toeristisch, maar wel lekker typisch. Daarbij heeft het een outdoor schaatsbaan, onwijs de moeite waard om eens heen te gaan!
  2. Spittelberg: Een minder bekende kerstmarkt achter Museumsquartier. Het bestaat uit zig-zaggende straatjes en is minder toeristisch. Dit is echt zo’n kerstmarktje uit de movies.
  3. Museumsquartier: De kerstmarkt die ik al beschreef eerder deze blog, alleen hebben ze hier niet echt spullen te koop maar vooral eten en glühwine. De setting is wel heel tof en gezellig, oja en je kunt er wat spellen spelen.

Kerstvakantie – In december heb ik zelf met drie vriendinnetjes een Skitripje georganiseerd naar Semmering, een ski-dorp dicht bij Wenen (lees 1,5 uur met de trein). Het was onwijs koud, -8 graden rond de middag op de piste, maar wel heel leuk om een dagje op de latten te staan! Na dit weekend hadden we eigenlijk al kerstvakantie, omdat dat hier een week eerder begon. Veel van mijn vriendinnetjes gingen die week al naar hun ouders thuis voor de kerst, dus het was een rustig weekje. Helemaal prima, want ik had te tijd om wat kerstinkopen te doen. Mijn ouders, broertjes en vriend kwamen 24 december naar Wenen om samen kerst te vieren. Ze hebben gelukkig nog twee kerstmarkten mee kunnen pakken eerste en tweede kerstdag: de kerstmarkt bij Rathaus en de kerstmarkt bij Schönbrunn. Het was erg leuk om na drie maanden eindelijk aan de fam te kunnen laten zien waar ik al die tijd al die leuke dingen aan het doen was. Op vrijdag vlogen mijn ouders & broertjes weer naar huis en op zaterdag was het tijd voor het volgende bezoek: een groot deel van mijn volleybalteam. Met een groep van negen man hebben we op mijn kamertje zitten gourmetten oudejaarsavond en zijn we dansend het nieuwe jaar ingegaan in Praterdome! Bijna een week zijn deze lieve schatten gebleven, en ook zij vonden het erg leuk om mijn Vienna-life mee te maken! Het laatste weekend van de kerstvakantie kwamen drie vrienden uit het dorp waar ik opgegroeid ben langs, nog een keertje de tour gedaan en een hoop sneeuw meegemaakt! Na deze 12 dagen met deze lieve goede vrienden en familie om me heen was het wel weer even omschakelen naar mijn ‘gewone’ leven in Wenen. Gelukkig hadden we met de Dutchies al snel een lijst opgesteld met alle plekjes die we onze laatste maand nog wilden zien en doen en was de maandagavond gauw gevuld met fijn company en een mooi uitzicht vanaf het 25 hours hotel & rooftopbar!

 

Januari – laatste maand breekt aan..

                Na de kerstvakantie kwam het besef keihard binnen dat we nog maar een maandje in deze prachtige stad wonen. We proberen elke dag nog even extra te genieten van alle moois wat deze stad ons biedt. Met de momentele -5 graden celcius overdag is het niet altijd fantastisch om een lekkere wandeling te maken, maar met het OV kom je een heel eind. Ik weet niet zeker of ik het al over het OV gehad heb, maar dat is hier goed geregeld! Een beetje sneeuw, daar staan ze hier niet van te kijken en alles blijft gewoon rijden alsof er niks aan de hand is. Daar kan Pro-Rail wat van leren! Ik zal jullie eind van de maand/begin volgende maand vertellen wat ik allemaal in Januari beleefd heb. Naast de laatste maand genieten van Wenen ga ik ook een bijzondere terugreis maken, ik vlieg namelijk niet naar Nederland maar ga 12 dagen interrailen langs 8 verschillende steden in Europa. Hierover later meer!

 

Liefs, Dorien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.