Exchange ervaringen

Pleun in Uppsala

Uppsala update!

Hej alla! Sinds mijn eerste blog zijn we alweer een maand verder, wat ook betekent dat ik alweer twee maanden hier in Uppsala zit. In de vorige blog heb ik jullie wat meer verteld over de aanloop naar mijn exchange en de eerste paar weken ervan. Nu wil ik jullie wat meer meenemen in het leven hier in Uppsala én ik vertel jullie over alles wat ik in de tussentijd heb meegemaakt.

Uppsala is de vierde grootste stad van Zweden (na Stockholm, Göteborg, Malmö) maar valt qua grootte wel mee. Dat wil niet zeggen dat de stad niet heel veel mooie plekjes heeft. Zo heeft Uppsala een rivier (Fyrisån) die midden door de stad stroomt, de grootste kathedraal van Zweden (Domkyrka), het slot met aangrenzende botanische tuinen, heel veel mooie parken, een drukke winkelstraat en heel veel mooie gebouwen door de stad heen. En natuurlijk is er nog Gamla Uppsala met de oude heuvels. Door heel Uppsala zitten leuke cafeetjes voor een fika, bij de nations kan je altijd terecht voor een drankje én er zijn genoeg winkels om te gaan shoppen. Daarnaast is het een echte studentenstad dus dat is erg leuk!! Samengevat, er is genoeg te doen in Uppsala en ik vermaak mij hier de komende maanden nog wel even.

 

 

 

 

 

 

 

Dan nog even over mijn afgelopen weken. Toen ik de vorige blog schreef stond er een weekendje Helsinki/Tallinn voor de deur (zie foto’s hierboven). We vertrokken op vrijdag en gingen met een cruise naar Helsinki. De cruise zelf was al een hele ervaring en dit was al het geld waard. Er waren een hoop restaurants, een jacuzzi/sauna, een casino/bar en een club. Helaas gingen in Zweden de restricties pas een week later eraf, dus de club was nog niet open. Maar we hadden ook onze slaap nodig voor de volgende dag in Helsinki, dus dat was misschien ook maar beter. Op zaterdag hebben we de hele dag in Helsinki doorgebracht en op zondag hebben we een bezoekje gebracht aan Tallinn. Dit was vanaf Helsinki ongeveer twee uurtjes met de boot. Tallinn was een hele mooie, verrassende en schattige stad, we hebben ons hier de hele dag vermaakt. Maar vroeg in de avond stond alweer de terugreis naar Helsinki op de planning. Dit was nog een hele reis, want iedereen was zeeziek aan het einde van deze trip. Op maandag hebben we nog de hele dag in Helsinki doorgebracht en zijn we naar het eiland Suomenlinna gegaan. In de avond gingen we weer terug op de cruise en de volgende ochtend kwamen we terug in het vertrouwde Zweden. We hebben super genoten van dit tripje en het voelde echt alsof we er even tussenuit gingen, zo net na de eerste weken school. Helsinki en Tallinn waren allebei super mooie steden en hebben mij zeker verrast.

 

Hierna gingen we gelijk weer aan school, want dat moest ook gebeuren. Maar, aan het einde van de week stond alweer iets leuks op de planning, want Bart kwam naar Uppsala! Hij woont zelf op dit moment in Linköping en vanuit daar is het ongeveer drie uurtjes naar Uppsala. Hij is van donderdag tot en met maandag in Uppsala geweest en het was heel fijn om elkaar weer even te zien. Het weer was ook super lekker dat weekend, dus Uppsala was op haar mooist.

De week erna was het weer druk met school en Zweedse les. Maar, op woensdag gingen de covid-restricties in Zweden eraf, dus de clubs gingen weer open!! We hadden het plan om naar Snerikes (weten jullie nog wat dit is??) te gaan, maar kwamen er al snel achter dat dit hem niet ging worden. Al om 10:00 ’s ochtends stonden mensen in de rij voor de club die pas ’s avonds om 21:00 open ging. De Zweden wilden echt heeeel erg graag weer naar de clubs zo bleek. Die club night hebben we dus vervangen met een zelf georganiseerde cocktailnight. Die week hebben we ook nog een taco fredag gedaan, wat dus typisch Zweeds is. Die avond zijn we nog naar een karaokebar gegaan in de stad, waar we 1,5 uur de longen uit ons lijf hebben gezongen. Daarna moesten we uitrusten, want de week erna stond weer een nieuwe uitdaging op de planning.

 

Met de meiden die ook Education studeren hier moesten we ons namelijk voorbereiden op onze field studies. Voor het vak dat we nu volgen gaan we namelijk drie weken lang naar een (in mijn geval basis)school om daar te observeren en om hierover een verslag te schrijven. Dit was wel even bikkelen, aangezien ik hier elke dag van 8:00 tot ongeveer 14:00 moet zijn (en deze dagen ben ik niet gewend vanuit de uni). Maar de eerste weken hiervan waren wel super leuk. Op dit moment heb ik nog één week te gaan, dus nog even doorzetten. Het is wel super interessant om alles in de praktijk te zien én ik leer echt veel meer Zweeds hier dan de afgelopen weken. De lessen zijn namelijk volledig in het Zweeds dus ik ben de hele dag bezig met vertalen. Wel is het lastig om met de kinderen te communiceren, omdat mijn Zweeds niet zó goed is en zij nog niet heel goed Engels praten (in mijn klas zijn de kinderen ongeveer 7 of 8 jaar oud, dus heel veel verder dan ‘what is your name?’ en ‘are you going to alfabet?’ komen ze niet).

 

Afgelopen weekend heb ik nog een paar leuke dingen gedaan. De oom en tante van Bart kwamen namelijk op bezoek, dus dat was erg leuk! Het eerste bezoek uit Nederland. En die avond stond er een gasque op de planning! We hadden met z’n allen geprobeerd om kaartjes te krijgen, maar alleen Nine Jit en ik hadden kaartjes, dus we gingen met z’n tweeën. We waren best wel zenuwachtig en waren uiteindelijk ook een halfuur te vroeg bij Snerikes. Maar daardoor hebben we wel een mevrouw ontmoet die ons heeft voorbereid op de gasque. Zo kwamen we erachter dat er op deze gasque ook oud-leden kwamen van Snerikes. We hebben echt super genoten en onze ogen uitgekeken. We kregen een heerlijk driegangendiner met bij elke gang een bijpassend drankje. Verder kregen we nog een aantal typisch Zweedse schnaps (die echt niet te drinken waren). En op de gasque werden de hele avond speeches gegeven (in het Zweeds dus wij begrepen er niks van) door (oud)leden. Verder hebben we ons nog begeven in de tradities, zoals in elkaars songbok schrijven (en dit pas de volgende ochtend lezen), elkaars songbok vernielen, op de stoelen staan en daarna niet meer gaan zitten en nog wel meer. Kortom, heel erg genoten. (we zijn nog inafwachting van de foto’s dus die houden jullie te goed!)

Nu zit ik op mijn field studies en moet ik weer verder met observeren. Maar er staan wat leuke dingen op de planning. Volgende week komt mijn moeder hier naar Uppsala, om ook mee te lopen op de scholen hier én natuurlijk mij te bezoeken. Én ze neemt pepernoten en stroopwafels voor me mee, dus dat doel is bijna behaald!! Die week erna komen mijn vader en zijn vriendin alweer deze kant op (en gaan we een paar daagjes naar Stockholm). En twee weken hierna staan alweer al mijn neven en nichten hier op de stoep. Heel veel leuke dingen dus om naar uit te kijken!! Hopelijk vinden jullie het nog leuk om deze blogs te lezen. Als jullie nog specifieke dingen willen weten dan laat het me weten, dan ga ik hiermee aan de slag 🙂 Hopelijk heb ik jullie nog niet verveeld en kijken jullie uit naar de volgende blog. Tot in november! Dan heb ik alweer veel bezoekjes gehad, zijn mijn nieuwe vakken begonnen en staan er weer nieuwe tripjes voor de deur. Vi ses!

Ps. Nog wat foto’s van mijn kamer die ik de vorige keer vergeten ben om toe te voegen

Een reactie to “Uppsala update!”

  1. Maxime

    Waaaaa pleun dit is super leuk!!! trots op jou :))))
    Blijf zo schrijven! fijn om op deze manier iets meer over je leventje daar te horen.
    Hele dikke kus uit brabaaaant

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *