Exchange ervaringen

Liesbeth in Ierland

Groetjes uit Ierland!

Inmiddels studeer ik al 2.5 maand aan de University of Limerick, in Ierland. Het is moeilijk om op te sommen hoe ik me tot nu toe voel over al mijn ervaringen, maar om een klein beeld te geven: geweldig, prachtig en enorm gezellig!

 

Voordat ik jullie meer details geef, zal ik me even voorstellen. Ik ben Liesbeth, ik ben 20 jaar oud en ik studeer pedagogische wetenschappen. Ik zit in mijn derde jaar, wat betekent dat ik na het buitenland mijn bachelor zal afronden en ga beginnen aan mijn master. Maar dat is allemaal in de toekomst, want nu studeer ik nog tot net voor kerst in Ierland!

Gek genoeg wist ik al dat ik in het buitenland wilde studeren en wonen voor ik was begonnen met mijn studie, maar welk land het precies zou worden wist ik nog niet zeker. Ik had wel specifieke criteria: liever een land binnen Europa waar de mensen Engels spreken of dit goed kunnen en een universiteit met interessante vakken, waar ik veel zou kunnen zien en meemaken. Eigenlijk kwam ik al snel uit op Ierland: prachtige natuur, naar het zeggen superaardige mensen, en voor mij was Ierland ook nog eens een land op de bucket list. En natuurlijk, een universiteit die er voor mij uitsprong: de University of Limerick.

En zo begon alles: het uitzoeken van vakken, het regelen van een kamer (ik kreeg er een aangeboden op de campus, en het is perfect) en uiteindelijk het voorbereiden voor het echte vertrek. Het was voor mij een zenuwslopend en soms stressvol proces, maar toen ik met mijn grote koffers bij mijn ‘student village’ werd afgezet bleek het het al snel allemaal waard te zijn.

 

 

Ik woon hier in een studentenappartement met 5 huisgenoten, hier in mijn student village op de campus. We delen samen een keuken, en hebben allemaal een eigen kamer en badkamer. Tot nu toe kunnen we het erg gezellig met elkaar. In de huiskamer zitten we vaak met elkaar te kletsen of te studeren en we koken in ieder geval één keer in de maand met zijn allen.

 

Maar ook buiten mijn huisgenoten om heb ik veel andere mensen ontmoet, van allerlei delen van de wereld. Denk aan: Amerika, Colombia, Mexico, Roemenië, België, China, Duitsland, et cetera. Ik heb hen op verschillende plekken ontmoet, bijvoorbeeld bij ontmoetingsactiviteiten voor internationale studenten, tijdens reisjes georganiseerd door de universiteit, in de campus bar en in de stad Limerick zelf. Als ik jullie een tip kan geven, zorg dan dat je je vooral in de eerste weken in veel sociale situaties plaatst. Iedereen is op zoek naar vrienden en wil in Ierland een toptijd beleven, dus probeer alle kansen te pakken om andere mensen te ontmoeten!

 

Hier in Limerick val ik onder het vakgebied psychologie, waardoor ik verplicht drie psychologievakken volg. Het is hier normaal om vijf vakken in een semester te volgen, waardoor ik naast deze drie nog twee andere vakken volg. Het was lastig om alle vakken uit te kiezen, maar uiteindelijk heb ik gekozen voor vier psychologievakken en een vak over Ierse volksverhalen. Vooral deze laatste is een enorme aanrader als je erover nadenkt om naar Ierland te gaan. In dit vak leer ik super veel over de geschiedenis en cultuur van Ierland en de Ierse taal, en deze informatie geeft extra betekenis aan al mijn reizen door Ierland heen.

Bijna elke zaterdag organiseert de universiteit trips door Ierland heen voor Internationale studenten (en daar zijn er hier veel van!). Er zijn er veel geweest, maar hier een paar van mijn favorieten:

 

  • De reis in de tweede week naar de Cliffs of Moher en een natuurgebied genaamd the Burren. Vooral de Cliffs of Moher zijn niet te missen als je naar Ierland gaat, omdat je daar prachtig kan uitkijken over de Atlantische oceaan.
  • De reis naar de Aran Islands: dit zijn drie traditionele visserseilanden die van de kust van Ierland afliggen. Hier spreken de ongeveer 1200 bewoners nog oud Gaelic Iers. Ik ben op het kleinste eiland geweest, Inis Oirr, en dit is denk ik tot nu toe mijn favoriete reis geweest. Ik heb hier zelfs dolfijnen gezien!
  • De reis naar Cork: Cork is een van de grote steden in het zuiden van Ierland. Ik vond dit een mooie, kleurrijke stad met een markt waar ik heerlijke scones heb gehaald.
  • De reis naar Dingle: Dingle is een stadje in County Kerry, en is omringd door prachtige natuur en zeegezichten. Er was hier ook een dolfijn die vaak aan kwam zwemmen in de zee om gedag te zeggen tegen de inwoners van het stadje, maar die is helaas sinds 2020 niet meer gezien.
  • De reis naar Connemara: Connemara is een groot natuurpark in de buurt van de stad Galway. Hier kan je prachtig door de bergen van Ierland wandelen en kan je vanaf de top prachtige uitzichten tegenkomen.

 

Ook heb ik nog een aantal reizen op de planning: ik ga nog naar Galway, de hoofdstad Dublin, en Belfast in Noord-Ierland (dat officieel bij Engeland hoort!).

 

 

 

Naast dit alles gaat het normale leven hier ook gewoon door. Zo maak ik bijvoorbeeld op zondag mijn kamer schoon en doe ik vrijdag de was. Donderdag is mijn ‘boodschappen-dag’ geworden: ik bekijk welke aanbiedingen de Aldi en de Lidl hebben, haal een gratis fiets op bij de receptie van mijn studentenhuisvesting en ga zo naar de supermarkt van mijn keuze (let op: links fietsen!).

Doordeweeks ben ik ook veel op mijn kamer aan het studeren. In het begin maakte ik me wel zorgen over vijf vakken tegelijkertijd in één semester, maar tot nu toe valt het me allemaal erg mee. Ik vind de contact- en studie-uren hier redelijk vergelijkbaar met Utrecht. Hierdoor is het voor mij vaak genoeg om doordeweeks goed te studeren, zodat ik in het weekend kan uitrusten en reisjes kan plannen. Het enige punt waar het wat drukker zal worden is over een week of twee: eind november zijn de deadlines van de meeste grote opdrachten, waardoor ik rond die tijd een tandje moet bijzetten om alles af te krijgen.

Naast dit studeren zijn er ook veel leuke dingen om en rond de campus te doen. Zo ga ik bijvoorbeeld wel eens naar de bar op de campus waar het elke vrijdagavond ‘International night’ is, omdat de Ierse studenten deze dag naar huis vertrekken. Ook zijn er in de omgeving van de universiteit veel wandelroutes langs de rivier de Shannon die recht door de campus loopt, en kan je in het weekend gaan kijken bij een hurling of gaelic football wedstrijd (de nationale sporten van Ierland). Of, als het weer wat minder goed is (we zitten natuurlijk wel in Ierland!) dan ga ik naar een van de meetings van de vele clubs die de universiteit te bieden heeft. Zelf ben ik lid van de crafts society en de games society, maar je vindt hier van alles: van allerlei sporten tot astronomie, activistenverenigingen, dramaclubs en societies over ondernemerschap.

 

 

 

Al met al, heb ik tot nu toe de tijd van mijn leven hier in Ierland. Het liefst zou ik hier zelfs nog een semester willen blijven, omdat ik het zo naar mijn zin heb met mijn huisgenoten en alle nieuwe vrienden die ik hier heb ontmoet. Als ik jullie een tip mag geven, dan raad ik jullie sterk aan om naar Ierland te komen: voor de natuur, de mensen en de fantastische herinneringen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *