Exchange ervaringen

Merlijn in Auckland

Groetjes uit Aotearoa!

Hallo allemaal! Groetjes uit Aotearoa, ofwel Nieuw-Zeeland maar dan in Maori, een van de officiële talen hier.

Het is alweer even geleden, maar in februari begon mijn avontuur in Auckland. De eerste dagen waren precies wat ik verwacht had, lichtelijk onplezierig. Bij aankomst was ik al meer dan 35 uur wakker, had ik een enorme jetlag en kwam ik er ook achter dat ik een irritant kriebelhoestje had opgelopen door dertien uur onder de airco te zitten in het vliegtuig. Ik wilde zo snel mogelijk naar mijn accommodatie en slapen. Helaas kon ik de persoon die mij (gratis) zou ophalen nergens vinden waardoor ik besloot een taxi te nemen, wat mij uiteindelijk 120 euro kostte.  Eenmaal bij de accommodatie moest ik nog twee uur wachten voordat het gebouw openging en bleek toen ik eindelijk mocht inchecken dat er iets mis was gegaan met mijn beddengoed. Mijn eerste keer slapen, na wat voelde als een eeuwigheid, was daarom op mijn kleine sneldrogende reishanddoek en onder mijn zomerjas.

Na het overleven van alle misère in de eerste dagen begon de introductieweek. Dit was de perfecte gelegenheid om mensen te ontmoeten. Ik heb hier met heel veel mensen gepraat en gelijk ook contactgegevens uitgewisseld. Veel mensen die ik die dag heb gesproken ben ik nu nog steeds bevriend mee. In mijn ervaring is de exchange cultuur heel uitnodigend, je hoeft iemand maar een keer te spreken en je beschouwt elkaar al als vrienden, en altijd als je iets wilt doen zijn er genoeg mensen die mee willen gaan.

 

Aan het eind van de introductieweek ging ik naar een Maori weekend. Maori is de inheemse bevolking van Nieuw-Zeeland. Tijdens dit weekend woonden we een ritueel bij in de marae, een heilig gebouw van een stam. Dit was ook het gebouw waar we in gingen overnachten. We woonden verschillende workshops bij waarin we leerden zingen en spreken in Maori. Daarnaast leerden we ook meer over de cultuur en bijvoorbeeld de betekenis achter de tatoeages die veel Maori mensen hebben. Dit was een activiteit waar ik mij al twee maanden voor vertrek voor had opgegeven en eigenlijk alweer vergeten was, ik ben echt super blij dat ik dit uiteindelijk heb kunnen bijwonen. En zeker een tip voor exchange in het algemeen: meld je aan voor alles aan wat ze aanbieden van tevoren! Je kan altijd besluiten om niet te gaan.

 

Na een fantastische week begon uiteindelijk ook het studie gedeelte van study abroad. Het was wel even omschakelen na zolang niet in een collegezaal te zijn geweest om weer te concentreren en daadwerkelijk te studeren. Gelukkig zijn de lessen hier allemaal maar 50 minuten. Toen ik dat hoorde leek mij dat te kort om echt dingen gedaan te krijgen, maar uiteindelijk vind ik het voor colleges wel fijn omdat ik toch beter mijn focus kan houden. Het niveau is hier prima te doen. Je cijfer bestaat hier uit meer verschillende kleinere opdrachten, ten opzichte van wat ik gewend ben in Nederland waar het vaak een verslag is en een tentamen. Het kost dus wel iets meer moeite om het bij te houden, maar ik heb nog steeds meer dan genoeg tijd over om Nieuw-Zeeland verder te ontdekken. Daar over meer de volgende keer!

 

Een reactie to “Groetjes uit Aotearoa!”

 1. Mar

  Hee Merlijn,

  Superleuk om meer te horen over jouw avonturen in Nieuw-Zeeland! Behalve dat begin natuurlijk, maar net zoals een generale repetitie hoort dat niet goed te gaan 😉 Ik krijg helemaal zin er zelf heen te gaan. Ik kijk uit naar je volgende blog, veel plezier nog daar (en succes met studeren)!

  Groetjes,

  Een trouwe fan

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *